Uutiset

Uudet kanavakuivaamot otettiin käyttöön Junnikkalassa ja Koskisen sahalla

Kevään aikana Valutec on asentanut kolme uutta kanavakuivaamoa. Kyseessä on kaksi TC-kanavakuivaamoa Junnikkalan uudelle sahalle Oulussa ja OTC-kanavakuivaamo Koskisen sahalle. Mukana oli myös Valutecin uusi käyttöönottaja Lassi Vainola.

Ensimmäinen Valutecin kolmesta toimittamasta TC-kanavakuivaamosta Junnikkalan uudelle sahalle Oulussa otettiin käyttöön joulukuussa 2023. Kaksi muuta TC-kanavaa otettiin käyttöön helmi- ja maaliskuussa 2024. Kuivaamot käsittelevät nyt uuden sahan koko tuotannon, joten Junnikkalan Laanilan saha on yksi Suomen suurimmista ja nykyaikaisimmista. Työhön osallistui Valutecin henkilökuntaa sekä Ruotsista että Suomesta.

- Junnikkalan käyttöönotto oli ensimmäinen tehtäväni käyttöönottajana, ja tiimimme tuella kaikki sujui suunnitelmien mukaan, Lassi Vainola kertoo. Kun ensimmäinen TC-kanavakuivaamo oli asennettu, kaksi seuraavaa kävi sujuvasti.

Hanke on yksi Valutecin suurimmista Suomessa viime vuosina toteutetuista hankkeista.
TC-kuivaamossa on kymmenen kuivausvyöhykettä, ja ne on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Kuivaamo on varustettu lämmöntalteenotolla ja painoraameilla, jotka minimoivat ylempien puukerrosten muodonmuutoksen. Toimitukseen sisältyy myös Valutecin Valmatics 4.0 -ohjausjärjestelmä, joka varmistaa tehokkaan ja hallitun kuivausprosessin.

Samaan aikaan puunjalostusyritys Koskinen on investoinut uuteen Valutec OTC -kanavakuivaamoon Kärkölässä. Investointi on osa suunniteltua tuotannon lisäystä 400 000 kuutiometriin sahatavaraa vuodessa. OTC-kanava on suunniteltu erityisesti vähentämään halkeiluriskiä paksua puuta kuivattaessa. Se on varustettu lämmöntalteenotolla, painoraameilla ja automaattisilla rullakuljettimilla. Kyseessä on Koskisen ensimmäinen täysautomaattinen kanavakuivaamo.

- Käyttöönotto kesti noin 2,5 viikkoa eli pidempään kuin Oulun yhden TC-kanavakuivaamon, koska meidän piti hienosäätää automaattista kuormansiirtoa. Mutta kuivaamoa testattaessa se toimi ongelmitta 26 rimakuormalla peräkkäin. Jopa vanhemmat kollegat ovat olleet vaikuttuneita siitä, että käynnistysvaiheessa on ollut vain vähän haasteita, Lassi sanoo.

 

Yhteyshenkilöt

Jaa Facebookissa