Uutiset

Aimo harppaus ohjausjärjestelmässä lähellä

Valutecin kanavakuivaamojen ohjausta koskeva kehitysprojekti on kuluneen vuoden aikana edennyt pitkin askelin. Avain entistä automaattisempaan kuivausprosessiin, jossa prosessia tarkistetaan sahatavarakuormasta saatavin selkein ja nopein signaalein, voi löytyä ns. keskiarvo-ohjauksesta. Menetelmää on kokeiltu hyvin tuloksin, ja sitä käytetään jo kanavakuivaamoissa niin Ruotsissa kuin Keski-Euroopassakin.

Moelven Edanen uusi 2-vaiheinen FB-kanavakuivaamo on toiminut testialustana viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana. Projektiryhmä, jota johtaa Valutecin kehityspäällikkö Thomas Wamming, ja johon kuuluvat myös kuivaamon hoitajat Lars Persson ja Stig-Erik Larsson, on muun muassa testannut useita erilaisia anturisijoitteluja löytääkseen ohjausjärjestelmälle mahdollisimman selkeät signaalit.
– Reunaohjatuissa kanavakuivaamoissa ei ole panostettu kovinkaan paljon ulostuloilman mittaukseen. Anturien tehtävä niissä on ollut varmistaa, että pysytään jossakin määrin oikeilla raiteilla. Keskiarvo-ohjauksen vahvistaminen edellyttää oikean sijoittelun löytämistä, sanoo paikallisjohtaja Mikko Pitkänen, paikallisjohtaja, Valutec Oy.

Haasteena on, että anturi poimii signaaleja sekä sahatavarasta että ympäristöstä, esimerkiksi vuotoilmasta.
– Tehokas keskiarvo-ohjaus pystyy paremmin omaehtoisesti huolehtimaan sisääntulevassa tavarassa olevista variaatioista ja tuottaa viime kädessä myös vakaamman tavoitekosteuden. Mutta se edellyttää selkeitä signaaleja. Etua tästä on nähdäksemme erityisesti kokemattomille
kuivaamonhoitajille, sillä konkarit tuntevat kuivaamonsa ja sahatavaransa ja osaavat usein itse käsitellä variaatioita, jotka johtuvat siitä, että anturi poimii muitakin kuin tavaran signaaleja, Mikko toteaa.

– Tilannetta voidaan verrata siihen, että ajetaan autoa, jossa on automaattivaihteet sen sijaan, että pitäisi itse vaihtaa. Se yksinkertaistaa aika lailla, Mikko sanoo.

Edanella Valutec on nyt löytänyt antureille paikat, jotka Thomaksen mukaan tuntuvat "oikein mielenkiintoisilta". Kahden kuukauden tiedot on nyt koottu, ja tulosten jatkuvuuskin näyttää hyvältä.
– Kuivaamon rakentaminen Edanessa on nyt edennyt siihen vaiheeseen, että he ovat valmiita siirtymään automaattiseen ohjausjärjestelmään, kun se valmistuu, Mikko kertoo.

Samanaikaisesti Valutecissa on nimittäin meneillään sisäinen kehitystyö Valmatics-ohjausjärjestelmän päivittämiseksi. Tavoitteena on saada keskiarvo-ohjaus uudeksi toiminnoksi tuleviin versioihin.

– Työmme sen parissa jatkuu, ja päästämme sen markkinoille, kun se on täysin valmis ajoon. Toistaiseksi se on vielä kehittämisasteella. Teknisiä rajoitteita ovat aiheuttaneet muun muassa juuri anturien paikat. Kenenkään ei pidä odottaa, että vain nappia painamalla voitaisiin käynnistää uusi ohjausmenetelmä, riippumatta laitteistosta. Sen sijaan on ensin huolehdittava siitä, että käytännön puoli ja itse järjestelmä nivoutuvat yhteen, Mikko sanoo.

FAKTOJA: Moelven Edanen kanavakuivaamon vuotuinen kapasiteetti on 40 000 m3. Kanavakuivaamo on FB-mallia, jossa kuivaus tapahtuu kahdessa erillisessä vyöhykkeessä. Ensimmäisen vaiheen nopean kosteutuksen ansiosta kuivumisesta aiheutuvan halkeilun riski sisäänsyötössä pienenee. Toinen vaihe toimii tasausvaiheena, joka pienentää kosteuden hajontaa. Kuivaamon materiaali on ruostumaton teräs, ja siihen sisältyy muun muassa painoraamit ja lämmön talteenottojärjestelmä.

 

Yhteyshenkilöt

Jaa Facebookissa