Uutiset

Ensimmäinen TC-kanavakuivaamo Suomeen – Junnikkala Oy modernisoi sahaansa

Eräs maailman moderneimmista sahoista valitsi Valutec Oy:n TC-kanavakuivaamon investoidessaan uuteen kuivauskapasiteettiin.

Se on ainoa kanavakuivaamotyyppi, joka mahdollistaa käyttäjälle erimittaisten ja eri puulajien vapaan yhdistelyn. Tämän ansiosta se on saanut lyhyessä ajassa merkittävän markkinaosuuden Euroopan puutavarakuivaamomarkkinoista.

Junnikkalalla on laitokset Kalajoella ja Oulaisissa, ja sen kokonaisvuosituotanto on lähes 400 000 m3. Osa Kalajoen vanhemmista kuivaamoista on päätetty korvata TC-kanavakuivaamolla joustavamman tuotannon mahdollistamiseksi ja kokonaiskuivauskapasiteetin lisäämiseksi.

–  Valitsimme TC-kanavakuivaamon, koska se on joustavin ja taloudellisin ratkaisu. Sen avulla voimme kuivata vapaasti erimittaista puutavaraa. Lisäksi kuivaamon tuottama laatu on korkea ja kapasiteetti suuri pienellä energiankulutuksella, sanoo Kalle Junnikkala, toimitusjohtaja Junnikkala Oy.

Junnikkalan valitsemaa TC-kanavakuivaamoa käytetään 18–25 mm:n mittaisten mänty- ja kuusilautojen kuivaamiseen 18 %:n tavoitekosteuteen. Siinä on kuusi vyöhykettä, kolme pakettia puhallussyvyydellä ja sen kapasiteetti noin 80 000 m3 vuodessa. Kuivaamo, joka otetaan käyttöön maaliskuussa 2019, toimitetaan varustettuna Valutecin lämmön talteenottojärjestelmällä, painoraameilla ja Valmatics-ohjausjärjestelmällä.

Valutecin uusin kanavakuivaamotyyppi on nimeltään TC. Nimi on lyhenne ruotsin sanasta tvärcirkulation, joka tarkoittaa poikittaiskiertoa. Toimintaperiaatteena on, että sahatavarakuorma syötetään pituussuunnassa vyöhykkeiden läpi, ja ilmaa puhalletaan poikittain kuivaamon pitkittäissuuntaan nähden. Sen ansiosta kuivaamon eri vyöhykkeille voidaan luoda erilaiset olosuhteet, jolloin erimittaista puutavaraa voi yhdistellä samaan kuivaamoon.

–  Olemme kuivaamotoimittaja, joka käyttää eniten aikaa ja resursseja puunkuivauksen kehittämiseen, ja TC-kanavakuivaamo on tulosta tästä. Se on saanut paljon huomiota alan lehdistössä eri puolilla Eurooppaa suuren kapasiteettinsa ja joustavuutensa ansiosta ja lisäksi siksi, että viime vuosina olemme toimittaneet kymmeniä TC-kanavakuivaamoja, sanoo Mikko Pitkänen, Valutec Oy:n paikallisjohtaja.

Yhteyshenkilöt

Jaa Facebookissa