Uutiset

Korkeat laatuvaatimukset Misawa Homesilla

Kaikki Japanin markkinoilla toimivista sahoista kertovat korkeista laatuvaatimuksista, joita ovat kohdanneet markkinoilla. Misawa Homesin sahalla Mikkelissä tämä on selvempää kuin useimmilla sahoilla – koko tuotanto viedään Japaniin jatkojalostettavaksi liimapuuksi, jota käytetään rungoissa yrityksen vuosittain rakentamalle 7 000:lle pientalolle.

– Perustimme sahan 1990-luvun alkupuolella, kun Misawa ei saanut tarvitsemaansa laatua toimittajiltaan Pohjois-Amerikasta ja Kanadasta. Laadun varmistamiseksi päätettiin sen sijaan oman sahan toteuttamisesta Suomeen, sanoo Pasi Lähdelahti, Misawa Homes sahan tuotantopäällikkö Mikkelistä.

Toyotan omistama
Misawa Homes -yrityksellä on kuusi tehdasta Japanissa. Sen on omistanut vuodesta 2017 lähtien Toyota, yksi Japanin keiretsu- yritysryhmistä. Tämä on yritysmalli, joka on käytössä vain Japanissa ja joka sisältää monimutkaisia ristiinomistuksia konsernin useiden yritysten välillä. Toyotaan kuuluvat muun muassa teräsvalmistaja, kuljetusyritys, vakuutusyhtiö, tietokonepeliyritys ja – rakennusyhtiö, kuten Misawa.
– Kun omistajamme vieraili meillä, hän huomautti leikillään, että henkilöstön pysäköintipaikalla oli muun merkkisiä autoja kuin Toyota. Mutta tietenkin meillä ei ole muita vaatimuksia kuin tuottaa erittäin laadukasta puutavaraa jatkojalostettavaksi, sanoo Pasi Lähdelahti.

Leveät kamarikuivaamot
Asemansa ansiosta Japanin tehtaiden toimittajana Mikkelin saha on pystynyt kehittämään vakaan toiminnan, jossa tuotanto sovitetaan jatkojalostukseen. Vuosituotanto on noin 80 000 kuutiometriä. Puutavara kuivataan yhteensä yhdeksässä puutavarakuivaamossa, jotka on erityisesti mukautettu ja rakennettu 8,5 metrin leveydelle sopiviksi. Viimeisimmät investoinnit tehtiin vuonna 2015.

– Kyse on sovituksesta pakettikokoon. Olemme siten luoneet joustavan logistiikan ja toiminnan käytettävyys on korkea. Meillä on myös riittävästi kapasiteettia puutavaran kuivaukseen juuri sellaiselle tasolle, jota Japanin tulli vaatii. Sillä on kovat vaatimukset sekä ulkomitoille että painolle. Keskitymme loppukosteuden tarkkuuteen ja laatupuutteiden, kuten halkeamien, minimointiin, sanoo Pasi.

Oikea kuivauskalusto
Sahalla on yhteensä 34 työntekijää, jotka ovat työskennelleet kahdessa vuorossa 1990-luvun alusta tähän päivään saakka lukuunottamatta lyhyttä ajanjaksoa juuri talouskriisin jälkeen.
– Se että olemme voineet toimia niin tasaisesti, on tietenkin mahdollistanut meille prosessien jalostamisen vastaamaan juuri sitä, mitä kollegamme Japanissa haluavat. Nykyinen tilanteemme on oikea lähtökohta jatkuvalle kehittymiselle. Kamarikuivaamot mahdollistavat meille tehokkaan toiminnan, kun otetaan huomioon tuotantotapamme, monet erilaiset tuotteet ja korkeat laatuvaatimukset, sanoo Pasi Lähdelahti.

Jaa Facebookissa