Uutiset

Moelven Valåsen panostaa kapasiteettiin ja laatuun Valutecin puutavarakuivaamolla

Moelven Valåsen on laajentamassa toimintaansa. Pian rakennetaan uusi linja ohuemmalle puutavaralle, jolloin vuosituotannon odotetaan nousevan nykyisestä 375 000 kuutiometristä hieman yli 500 000 kuutiometriin. Kapasiteetin lisäyksen yhteydessä tarvitaan investointi uuteen kuivauskapasiteettiin, ja valinta on osunut ruotsalaisen Valutecin TC-kanavakuivaamoon.

– Tiesimme jo varhain, että haluamme TC-kuivaamon, ja Valutec on ainoa toimittaja, joka tarjoaa kyseistä kuivaamotyyppiä. Se on tehokas kuivaamo, joka on myös joustava. Käytämme sitä sivulaudalle, mutta siinä voidaan myös kuivata lankkuja. TC-kuivaamo mahdollistaa myös korkean kuivauslaadun laudoissa, mikä tulee olemaan yhä tärkeämpää tulevaisuudessa, sanoo Moelven Valåsenin toimitusjohtaja Thomas Haglund.

Kestävä kehitys on jo pitkään ollut tärkeä Moelvenille, ja viimeaikaiset korkeat energian hinnat ovat korostaneet kestävien investointien merkitystä.– Jatkuva kuivausprosessi, ruostumattomasta teräksestä valmistettu runko, lämmöntalteenotto ja energiatehokas kuivausprosessi tekevät TC-kuivaamosta kestävän kuivaustavan. Jos Moelvenin tapaan kuivaamo päätetään varustaa uusimmilla SynRM-kuivausmoottoreilla, jolla on alhaisempien laakeri- ja käämityslämpötilojen ansiosta kahdesta neljään kertaa pidempi käyttöikä kuin tavallisilla moottoreilla sekä pienemmät hiilidioksidipäästöt, uskallan sanoa, että kyseessä on markkinoiden vastuullisin puutavarakuivaamo, sanoo Valutecin markkinointipäällikkö Eric Johansson.

Investointi sisältää myös kuivauksen ohjauksen vaihtamisen Valutecin Valmatics 4.0 -ohjausjärjestelmään kaikissa Valåsenin puutavarakuivaamoissa.– Käyttämällä Valmatics 4.0 -järjestelmää kaikissa kuivaamoissa vapautamme tärkeää aikaa kuivaamojen käyttöhenkilökunnalle. Nykyään on liian paljon käsisäätöä, jotta kuivaamot toimisivat niin hyvin kuin haluamme. Ohjausjärjestelmän avulla saamme kuivaamoille vakaamman toiminnan ja tarkemman kosteuden. Tästä olen varma, sanoo Moelven Valåsenin prosessipäällikkö Lennart Karlström. 

Valåsenin kuivaamon asennus alkaa kesällä 2024 ja Valutecin paikallisjohtaja Mikko Pitkänen on innostunut toimituksesta:– Olemme jo aiemmin tehneet hyvää yhteistyötä Moelvenin kanssa ja olen iloinen, että jatkamme yhdessä heidän kuivauskapasiteettinsa kehittämistä.

Moelven Valåsenin investointi ensimmäiseen TC-kanavakuivaamoon ilmentää sahateollisuudessa vallitsevaa selkeää trendiä. Valutecin uuden sukupolven TC-kuivaamoja on myyty viime vuosina ympäri maailman, ja ne ovat avanneet yritykselle uusia markkina-alueita.– Teknisen harppauksen taustalla on tuhansia kehitystunteja. Olemme tutkineet, arvioineet, testanneet ja keksineet uudelleen kaikki osat puutavarakuivaamosta, jota käytettiin ensimmäisessä muodossaan jo vuonna 1927, Mikko Pitkänen sanoo.

Suurin parannus koskee menetelmää, jolla lämpötilaa ja ilman nopeutta hallitaan yksilöllisesti eri vyöhykkeillä integroidun simulaattoritekniikan avulla. Kehitystyön ansiosta saha voi valita kuivattavan puutavaran dimensiot erittäin vapaasti, mikä ei ollut aiemmin mahdollista kanavakuivaamossa.

TC on lyhenne ruotsin kielen sanasta ”tvärcirkulation”, joka tarkoittaa poikittaiskiertoa. Toimintaperiaatteena on, että puutavarakuormat syötetään pituussuunnassa vyöhykkeiden läpi, ja ilma kiertää poikittain kanavan pituussuuntaan nähden. Tämän ansiosta kuivaamon ilmaa voidaan säätää erikseen eri vyöhykkeillä paljolti kamarikuivaamon ihannekaavaa muistuttavan kaavan mukaisesti.

Yhteyshenkilöt

Jaa Facebookissa