Uutiset

Suomen ensimmäinen TC-kanavakuivaamo herättää suurta kiinnostusta

Valutecin ensimmäinen Suomessa käyttöönotettu TC-kanavakuivaamo on ollut käynnissä muutamia viikkoja. Maaliskuun alussa ensimmäiset puutavarakuormat syötettiin Junnikkalan Kalajoen sahalle toimitettuun TC-kanavakuivaamoon.

– TC-kanavakuivaamo on herättänyt suurta kiinnostusta alan muissa toimijoissa, ja monet ovat tehneet opintokäynnin Kalajoelle, Valutecin projektipäällikkö Petri Asikainen sanoo.

Junnikkalan TC-kanavakuivaamon kokonaiskapasiteetti on n. 80 000 kuutiometriä, ja se lisää kokonaiskuivauskapasiteettia Kalajoen sahalla, jossa se korvaa vanhat kuivaamot. Se on tällä hetkellä ainoa Suomessa käytössä oleva TC-kanavakuivaamo.
– Yksi tämän uuden kuivaamon tärkeimmistä eduista on joustavuus yhdistellä vapaasti erimittaista puutavaraa ja eri puulajeja kuivaamon eri vyöhykkeillä. Tämä antaa merkittäviä etuja monilla sahoilla, ja uskomme, että monet tulevat seuraamaan Junnikkalan esimerkkiä, Petri Asikainen sanoo.

TC-kanavakuivaamon rakentaminen alkoi vuoden 2018 lopussa ja suoritettiin vaativissa talviolosuhteissa.
– Asennustöiden aikaan sää oli kylmä ja tuulet kovia, mikä oli haastavaa. Onnistuimme kuitenkin pysymään 15 viikon aikataulussa, Petri Asikainen sanoo.

Kun kuivaamo valmistui, se oli ensin kaksi viikkoa testikäytössä, minkä jälkeen sahan henkilöstö sai käyttökoulutuksen, ennen kuin kuivaamo otettiin käyttöön.
– Tämä on käyttäjille uusi kuivaamotyyppi ja ensimmäinen kuivaamo, jota hallitaan Valmatics-ohjausjärjestelmällämme. Koko prosessi on ollut onnistunut, Petri Asikainen sanoo.

Junnikkalan kuivaamon rakennusprosessia helpotti se, että Valutec tunsi sahan hyvin entuudestaan, sillä se on toimittanut Junnikkalalle kuivaamoja myös aiemmin.
– Yhteistyö oli hyvää alusta loppuun, ja lisäksi paikan päällä oli käytettävissä runsaasti tilaa, joten kaikki sujui hienosti. Käytettävissä olevalla tilalla on usein tärkeä merkitys, ja haluamme huomioida sen tarkasti jo suunnitteluvaiheessa, Petri sanoo.

TC-kanavakuivaamot ovat viime vuosina lyöneet itsensä vahvasti läpi, ja Valutec on myynyt niitä kaikkiin suuriin sahateollisuusmaihin eri puolille maailmaa. Kalajoen TC-kanavakuivaamo on Suomessa ensimmäinen laatuaan mutta ei taatusti viimeinen.
– Yritämme auttaa kaikkia, jotka haluavat päästä katsomaan Junnikkalan kuivaamoa. Tutustumiskäynnit toteutetaan tietysti yhteistyössä Junnikkalan kanssa, jotta emme häiritse heidän tuotantoaan, Petri Asikainen sanoo.

Yhteyshenkilöt

Jaa Facebookissa