Uutiset

Suorituskykytestit ovat tärkeä osa Valutecin toimintatapaa

Viime aikoina Valutec on tehnyt suorituskykytestejä saksalaisella Mercer-sahalla, belgialaisella Pauls-sahalla, norjalaisella Gran Tre -sahalla sekä ruotsalaisilla Vida Vimmerbyn ja Rödinsin sahoilla.

- Me Valutecilla olemme luultavasti edelleen ainoat markkinoilla, jotka tekevät näin perusteellisia testejä toimituksen jälkeen, sanoo Valutecin kehityspäällikkö Thomas Wamming. Meidän mielestämme puutavaran kuivaus on laatukriittinen prosessi. Siksi tarvitaan testejä.

Suorituskykytestien tarkoituksena on varmistaa kuivaamon suorituskyky kuivattavien mittojen perusteella, ja että halkeamat ja kosteuspitoisuus eivät ylitä annettuja vaatimuksia ja toleransseja.

- Käyttöönoton jälkeen meillä on aina koeajovaihe. Kun kuivaamo on ollut toiminnassa ennalta määritetyn ajan, aloitamme suorituskykytestit. Kuivaamonhoitajat auttavat alkumittauksissa ja mittausjärjestelmän asettamisessa, ja minä käyn sitten analysoimassa, että kaikki toimii niin kuin sopimuksessa on luvattu.

Valutecin käyttämä suorituskykytestiohjelma on SP Trätekin 1990-luvun puolivälissä luoma järjestelmä, jonka laatimiseen Thomas osallistui. Vaikka mittaustekniikat ovat kehittyneet, prosessi on säilynyt samanlaisena.

Vaikeasti tulkittava tieto
Mittaukset vaativat myös jonkin verran asiantuntemusta. Kaikki, jotka ovat työskennelleet läheisesti puutavaran kuivauksen parissa tietävät, että on olemassa useita tekijöitä, jotka voivat tehdä mittauksista monimutkaisia ja vaikeasti tulkittavia.

– Kyse voi olla siitä, että kuivaamoon menevien puiden kosteuspitoisuudet vaihtelevat ennakoitua enemmän tai siitä, että lämpölaitos ei toimi niin kuin sen pitäisi. Tulokset eivät aina ole selkeitä ensi silmäyksellä, ja on tärkeää, että anturit asetetaan oikein ja että kuivaamon toimilaitteet toimivat oikein.

Joskus testeihin osallistuu myös laatuvastaavia.
- Voi olla, että he haluavat keskustella esimerkiksi muodonmuutoksista ja vääntymisestä. Se riippuu raaka-aineista, eikä sisälly sopimuksiimme, joten siihen liittyviä lupauksia on vaikea antaa. Haluamme luonnollisesti, että se käsitellään prosessissa niin hyvin kuin mahdollista. Haluamme kuivaamonhoitajien kanssa varmistaa, että itse prosessi toimii niin kuin sen pitäisi, milloin saavutamme oikean kosteussuhteen, kuinka suurella teholla voimme käyttää kuivaamoa ja niin edelleen.

Loppukatselmus
Thomas Wammingille suorituskykytestit ovat myös tilaisuus tavata asiakas ja päättää projekti. Kehityspäällikkönä hän voi tulla paikalle puolueettomana osapuolena sen jälkeen, kun projektipäälliköt ja asentajat ovat lähteneet. Se on eräänlainen loppukatselmus, jossa on mahdollisuus keskustella kehittämiskohteista.

- Monet käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja tekevät ylimääräisiä mittauksia suorituskykytestien yhteydessä. Nämä voivat olla kohteita, joista he ovat erityisen kiinnostuneita tai jotka koskevat juuri heitä, kuten uudet anturipaikat tai näytteet pakettien yläosasta. Pidän siitä todella paljon. Uteliaat asiakkaat auttavat meitä keräämään tietoa, joka auttaa meitä edistämään työtämme.

Suorituskykytesteihin sisältyy avustaminen uusien kuivaamolaitosten hallinnoinnissa, jolloin testattava malli on tärkeä.

- TC-kanavakuivaamo on niin tehokas, että kaikki voi nopeasti mennä pieleen, ellei ole varovainen. Meidän on seurattava syötettyä kosteuspitoisuutta ja myös käytettävä tehokkaasti ilmaa ja lämpöä. On tärkeää päästä tuohon ympäristöön.

Kuivaamonhoitajat ovat tärkeimpiä
Valutecin viime vuosien menestyksen jälkeen on ollut paljon asiakaskäyntejä sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa. Se on tarjonnut uutta tietoa sekä erilaisista raaka-ainetyypeistä että puutavaran käsittelystä ennen sen päätymistä puunkuivaamoon.

- Euroopassa puu lajitellaan pituuden mukaan. Tämä vaikuttaa ilman virtaukseen kuivaamon sisällä. Myös raaka-aineissa on suuria eroja. Saksalainen kuusi on melko samanlainen kuin pohjoismainen kuusi, kun taas itävaltalainen kuusi on selvästi erilainen, koska se on kasvanut vuoren rinteillä. Siinä puussa on aivan erilaisia jännitteitä, Thomas sanoo ja uskoo, että vierailut auttavat myös ymmärtämään puun kuivauksen keskeistä roolia oikeanlaatuisen tuotannon kannalta.

- On tärkeää, että myös kuivuminen otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Mitä useammat ihmiset ymmärtävät varhaisen kokonaisvaltaisen lähestymistavan laatuhyödyt, sitä parempia puutuotteita saamme markkinoille ympäri maailmaa.

Yhteyshenkilöt

Jaa Facebookissa