Uutiset

Tehokkaampaa energian käyttöä uusien moottorien avulla

Valutec tarjoaa nyt puutavarakuivaamoihinsa uusia moottoreita, joilla on huomattavasti entistä parempi hyötysuhde. Mittava pitkäaikaistesti on osoittanut, että uudet moottorit tuovat vuodessa reilun 7 000 kWh:n säästön normaalikäytössä verrattuna puutavarakuivaamoissa aiemmin vakiona olleisiin moottoreihin. Lisäksi uusien moottorien käyttöiän odotetaan olevan kaksi kertaa pidempi.
– Tämä säästää sekä rahaa että ilmastoa. Uusi moottori maksaa itsensä takaisin yleensä jo kahdessa vuodessa, ja kun energiaa käytetään vähemmän, myös ilmastokuormitus pienenee, sanoo Valutecin paikallisjohtaja Mikko Pitkänen.

Uudet moottorit ovat tahtireluktanssimoottoreita, ja niiden hyötysuhdeluokka on IE5, joka on korkein taso EU:n sähkömoottoreiden energiatehokkuusluokituksessa. IE2 ja IE3 ovat puutavarakuivaamoille tällä hetkellä hyväksyttyjä ja tavallisesti käytettyjä tasoja.

Korkeamman energiatehokkuutensa ansiosta moottorit myös lämpenevät merkittävästi vähemmän käytön aikana, mikä vähentää kulumista ja pidentää käyttöikää. Laakeri- ja käämilämpötilamittausten mukaan lämpötilat ovat noin 20 °C:ta alhaisempia.

Koska 10 °C:ta alhaisempien lämpötilojen odotetaan kaksinkertaistavan moottorin käyttöiän, näitä uusia moottoreita voidaan käyttää kahdesta neljään kertaa pidempään kuin IE2-luokan vaatimukset täyttävää moottoria.
– Suosittelemme valitsemaan IE5-moottorit uusiin puutavarakuivaamoihin, ja myös jo käytössä oleviin kuivaamoihin on mahdollista päivittää IE5-moottorit, sillä ne ovat aiempien moottorien kanssa samankokoisia. Asennus on helppo suorittaa, Mikko sanoo.

Luvut perustuvat pitkäaikaistestiin, joka oli käynnissä neljän vuoden ajan Holmenin sahalla Bygdsiljumissa Ruotsissa.

Lataukset

Valutec – kestävä kumppani

Yhteyshenkilöt

Jaa Facebookissa