Uutiset

Tehokkaat ohjausjärjestelmäratkaisut sähkölle ja kattilalle

Valutecin Valmatics 4.0 -ohjausjärjestelmä tarjoaa useita ominaisuuksia, jotka voivat auttaa sahoja toimimaan älykkäämmin ja säästämään sähköä ja energiaa. Kyse on osittain sähkönkulutuksen optimoinnista sähkömarkkinoiden niin sanottujen spot-hintojen suhteen, mutta myös uudesta mahdollisuudesta hallita kuivausprosessia kattilan osalta.

– Nämä ovat ominaisuuksia, jotka monet ovat ottaneet käyttöön ja nähneet niiden mahdollisuudet. Ne, jotka pystyvät välttämään pahimmat sähkön hintapiikit, voivat vähentää kustannuksiaan melko merkittävästi. Jos sahalla on kiinteä sopimus, se ei välttämättä pysty suoraan vaikuttamaan kustannuksiinsa, mutta se voi vaikuttaa silti sähkön kokonaiskäytön vähenemiseen hintahuipuilla", sanoo Valutecin Sähkö- ja automaatiopäällikkö Markku Hirvelä.

Valutec on täydentänyt Valmatics 4.0:n sähkönoptimointitoimintoa spot-hinnan optimoinnilla, jolloin puhaltimia säännellään nykyisten spot-hintojen mukaan. Ohjausjärjestelmä tarjoaa nyt myös mahdollisuuden mukauttaa kuivausta kattilan kuormituksen mukaan. Sulkemalla ja avaamalla ilmaventtiilejä, kun kattila on kylmä tai kuuma, kuivausta voidaan ohjata niin, että kattilalla on enemmän aikaa palautua.

– Se, että kattilan ja kuivaamon välinen yhteistyö on avain tehokkaaseen kuivaukseen, ei ole mitään uutta, mutta nyt on myös helppo optimoida nämä tekijät Valmatics 4.0:lla. Vaikka se on helppoa, se tarjoaa voimakkaita vaikutuksia. Kannustamme kaikkia, jotka ovat kiinnostuneita käyttämään näitä ominaisuuksia, ottamaan meihin yhteyttä, niin autamme alkuun, Markku sanoo lopuksi. 

Lyhyesti
Pohjoismaisessa Nord Pool -sähköpörssissä asetettuja sähkön hintoja kutsutaan spot-hinnoiksi. Spot-hinta vaihtelee tunneittain kysynnän ja tarjonnan mukaan. Spot-hinta määräytyy osittain saatavilla olevan sähkön tyypin mukaan ja osittain sen mukaan, kuinka paljon sähköä sähköntoimittajien on ostettava asiakkaiden tarpeiden tyydyttämiseksi. Aktiivinen sähkönkuluttaja säästää rahaa seuraamalla spot-hintaa vuorokauden aikana ja sijoittamalla sähkökeskeisiä toimintoja tunneille, jolloin spot-hinta on matala.

Jaa Facebookissa