Uutiset

Teknologiaharppaus, joka avasi maailmanmarkkinat

Valutecin uusin TC-kanavakuivaamomalli toi mukanaan teknologiaharppauksen, joka avasi maailmanmarkkinat Valutecille. Jo kuluneen vuoden aikana yhtiö on myynyt TC-kuivaamoja Venäjälle, Yhdysvaltoihin ja kaikkiin suuriin eurooppalaisiin sahateollisuusmaihin. Menestyksen takana on tuhansia tunteja kehitystyötä.

Alhaisen energiankulutuksen, erinomaisen joustavuuden sekä laadun yhdistelmä on nyt vakiinnuttanut TC-kuivaamon aseman maailman sahateollisuusmarkkinoilla. Kuivausprosessi tapahtuu 4–12 vaiheessa, ja kaikissa niissä on yksilölliset kuivausolosuhteet, joissa ilmaa ja lämpöä ohjataan erikseen. Yksinkertaistetusti jokaista vaihetta voidaan verrata kamarikuivaamoon, jossa kuivausolosuhteita voidaan hallita yksilöllisesti. Se mahdollistaa mittojen sekoittamisen vyöhykkeiden välillä, mikä ei aikaisemmin ole ollut mahdollista kanavakuivaamoissa.

Saksassa kehitys on vauhdittunut valtavasti. TC-kuivaamoihin investoineita saksalaisia sahoja ovat muiden muassa Ziegler Holzindustrie, Holzwerke Ladenburger sekä Egger Brilon, jonka tämänhetkinen kuivausmäärä vastaa 80 000 m3 sivulautoja. Kasvuvaraa on yli 100 000 m3:iin asti.
– Meillä tavaran virtaus on jatkuvaa ja puutavarakuormat suhteellisen pieniä, mikä tekee tästä erinomaisen ratkaisun meille. Yksi suuri etu on, että meidän ei koskaan tarvitse keskeyttää kuivausprosessia uuden kuorman takia, kertoo Egger Brilonin sahan johtaja Paul Lingemann. Hänen mukaansa myös tehokkaampi sähkö- ja lämpöenergian käyttö vaikutti investointiin.

"Hyviä kokemuksia Valutecistä"
Ziegler Holzindustrielle TC-kanavakuivaamo on kolmas kuivaamohankinta kymmenen vuoden sisään, ja se on 110 000 m3:n vuosikapasiteetillaan tähän mennessä suurin. Siinä on myös puhallussyvyydessä tilaa kolmelle kuormalle aikaisemman kahden sijaan, joka oli vakio. Siinä on kymmenen erillistä kuivausvaihetta, ja se otettiin käyttöön tämän vuoden helmikuussa.
– Valutecin TC-kuivaamo on meille erinomainen valinta, sillä ratkaisu täyttää korkeat kapasiteetti- ja joustavuusvaatimuksemme. Lisäksi meillä on erittäin hyviä kokemuksia yhteistyöstä Valutecin kanssa, kertoo Ziegler Holzindustrien tuotantopäällikkö Kai Matthies.

Holzwerke Ladenburger on investoinut TC-kuivaamoon, jonka kapasiteetti on vuosittain noin 80 000 m3.
– Valitsimme TC-kuivaamon, koska se on markkinoiden joustavin ja taloudellisin ratkaisu. Se tarjoaa meille mahdollisuuden sekoittaa mittoja vapaasti, ja siinä yhdistyvät korkea laatu ja kapasiteetti sekä alhainen energiankulutus, sanoo Ladenburgerin johdon assistentti Christoph Rettenmeier.

Ensimmäinen kehitysaskel oli puutavarakuivaamo, joka kuusi vuotta sitten rakennettiin ruotsalaiselle SCA Bollstalle ja jonka Holzkurier nimesi "Ruotsalaiseksi hirviöksi". Se oli ensimmäinen TC-kanavakuivaamo, johon rakennettiin erillinen kuivausolosuhteiden säätö, mikä vauhditti upeaa läpilyöntiä kansainvälisillä markkinoilla. Sittemmin Valutec on myynyt yli 20 TC-kanavakuivaamoa.
– TC-kuivaamo voi muuttaa tuotannon suunnittelua koko sahan mittakaavassa. Se vastaa sahan kapasiteetti- ja energiansäästötarpeita, jotka ovat edelleen hallitsevia tekijöitä, ja se tarjoaa ylivoimaista joustavuutta ja takaa lopputuotteille korkeamman laadun, kertoo Valutecin toimitusjohtaja Robert Larsson.

 Venäjä, Yhdysvallat ja Suomi
Ensi vuonna Valutec rakentaa Pohjois-Amerikkaan ensimmäisen TC-kanavakuivaamon sahakonserni Pleasant Riverille, joka toimii Mainen osavaltiossa Yhdysvaltojen koillisosan huipulla. Omistaja Jason Brochu on sitä mieltä, että Valutec tarjoaa erinomaisen kokonaisratkaisun.– Kävimme useilla ruotsalaisilla sahoilla, joille Valutec on toimittanut laitteistoja, ja niiden yksityiskohdat, rakenteiden laatu ja energiatehokkuus ylittivät korkeat odotuksemme. Päätös oli lopulta helppo. Valutecin tuotteen ansiosta hyppäämme kuivaustekniikan eturiviin koko Pohjois-Amerikassa.

Venäjän Komissa, kymmenien tuhansien kilometrien päässä Pleasant Riveristä, Luzales on hiljattain ottanut käyttöön Venäjän ensimmäisen TC-kanavakuivaamon, jonka kapasiteetti on 70 000 m3 sahatavaraa vuodessa. Suomessa taas Junnikkalasta tuli maan ensimmäinen, kun yritys investoi Kalajoen sahaansa.
– Päädyimme tähän valintaan, koska se on energiatehokas, joustava ja kokonaistalouden näkökulmasta hyvä, yrityksestä kerrottiin investoinnin yhteydessä annetussa lausunnossa.

Nämä edut ovat tehneet TC-kanavakuivaamosta maailman tällä hetkellä suosituimman puutavarakuivaamon.

Yhteyshenkilöt

Jaa Facebookissa