Uutiset

Vida investoi yli 10 miljoonaa euroa puutavarakuivaamoihin

Ruotsalainen VIDA investoi kuudelle konserninsa sahalle jatkuvatoimisiin kanavakuivaamoihin. Investoinnin arvo on yli 10 miljoonaa euroa. Se lisää vuotuista kuivauskapasiteettia noin 400 000 kuutiometrillä  samalla virtaviivaistamalla energiankulutusta ja parantamalla kuivauslaatua.

Ruotsalainen VIDA investoi kuudelle konserninsa sahalle jatkuvatoimisiin kanavakuivaamoihin. Investoinnin arvo on yli 10 miljoonaa euroa. Se lisää vuotuista kuivauskapasiteettia noin 400 000 kuutiometrillä  samalla virtaviivaistamalla energiankulutusta ja parantamalla kuivauslaatua.

Puun kuivaus on laatukriittinen, energiaintensiivinen osa sahan prosessitoimintaa, ja laatu- ja ympäristövaatimusten kasvaessa siihen kiinnitetään yhä enemmän huomiota.
"VIDA: ssa pyrimme vähentämään hiilijalanjälkeämme päivittäin. Uusissa jatkuvatoimisissa kuivaamoissa yhdistyvät korkea kapasiteetti ja jatkuvuus, mikä tuo suuria etuja energiatehokkuuden kannalta", sanoo Jonas Axelsson, VIDAn tekninen johtaja.

Valutecille VIDA -tilaus on viimeinen pitkässä jatkumossa:
"Olemme tehneet menestyksellistä yhteistyötä Vidan kanssa monta vuotta, ja heidän valintansa on meille suuri kunnia", sanoo Valutecin paikallisjohtaja Mikko Pitkänen.

Hän jatkaa:
"VIDA asettaa myös korkeita vaatimuksia tekniikalle ja prosessille. Se on tärkeä osa yhteistyötämme ja edistää meneillään olevaa kehitystyötä. Tämä on arvokasta ja vastaa täysin haluamme lisätä kestävästi tuotetun puutavaran käyttöä."

Vida on maailmanlaajuinen ruotsalaisista kestävästi kasvatettujen metsien raaka-aineesta valmistettujen tuotteiden toimittaja. Konserni työllistää 1250 henkilöä 22 tuotantolaitoksessa, mukaan lukien kaksitoista sahaa. Tuotanto keskittyy pääasiassa rakennepuulle useilla maailmanmarkkinoilla. Seitsemänkymmentäviisi prosenttia Vidan sahatuista puutuotteista viedään Eurooppaan, Yhdysvaltoihin, Australiaan, Afrikkaan ja Aasiaan. Vuonna 2019 kanadalainen Canfor, yksi maailman suurimmista sahatavaratuotteiden valmistajista, tuli VIDA: n pääomistajaksi.

Nykyinen investointi käsittää yhteensä kuusi jatkuvatoimista kanavakuivaamoa; Alvestan, Tranemon, Vimmerbyn ja Vislandan sahojen FB -kanavakuivaamot, OTC -kanavakuivaamon Bruzan sahalle ja VIDA: n ensimmäisen TC -kanavakuivaamon Borgstenaan.
"Tänään myymme jatkuvatoimisia TC -kanavakuivaamoja markkinoilla ympäri maailmaa." Tämä läpimurto on tuhansien kehitystyötuntien tulos, joiden aikana olemme tutkineet, arvioineet, testanneet ja keksineet uudelleen kaikki puutavarakuivaamon osat. Alkuperäisiä TC-kuivaamoja käytettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1927 ", sanoo Mikko Pitkänen.

Suuri tekninen harppaus uuden sukupolven TC -kanavakuivaamoissa on yksilöllinen lämpötilan ja ilmankierron säätö eri vyöhykkeissä. Integroitu simulaattoriteknologia antaa käyttäjälle vapauden valita puutavaran mitat kuivattavaksi, mikä optimoi prosessit ja mahdollistaa suuren kapasiteetin.
"VIDA pyrkii aina käyttämään uusinta tekniikkaa. On erittäin mielenkiintoista arvioida, kuinka paljon TC -kanavakuivaamo voi auttaa meitä virtaviivaistamaan tuotantoa", Axelsson sanoo.

Kaikki kuivaamot on varustettu Valutecin Valmatics 4.0 -ohjausjärjestelmällä. Valmatics 4.0 on ainoa ohjausjärjestelmä, joka yhdistää simulaattoritekniikan mukautuvaan ohjaukseen ja mahdollistaa samanaikaisen kapasiteetin, laadun ja energiankulutuksen optimoinnin.
"Meillä on pitkä suhde Valuteciin, ja he täyttävät aina VIDAn odotukset ja vaatimukset sekä tuotteen että projektin toteutuksen suhteen. Valutec on loistava kumppani", Axelsson sanoo.

Kaikki kuivaamot ovat käytössä vuonna 2022.

Yhteyshenkilöt

Jaa Facebookissa